Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

Lichte mentale kwaaltjes

Als we aan mentale aandoeningen denken, denken we vaak aan heftige dingen. Zware trauma’s, bipolaire stoornis en suïcidaliteit komt dan in ons op. Echter zijn er ook andere dingen dan deze zware onderwerpen. Er zijn ook kleinere dingen die sommigen van ons in kleine mate kunnen hebben, zonder het zelf te weten. Dit zijn dingen als sociale angst, faalangst en obsessieve compulsieve stoornis, OCS in het kort. 

 

Bij sociale angst ervaar je angst in situaties dat je met mensen te maken hebt. Dit is vaak zo bij mensen die je niet kent. Veel mensen schatten dit verkeerd bij zichzelf in, ze verwarren het met verlegenheid. Echter heb je bij verlegenheid geen gevoel dat je wordt tegengehouden door je angst, en dat heb je wel bij sociale angst. Vaak wordt dit ontwikkelt in de jeugd, door iemand die je altijd bekritiseert. 

 

Faalangst is ook een bekende kwaal. Dan ben je zo bang om iets niet te halen, dat die angst je blokkeert en ervoor zorgt dat je minder goed presteert dan je zonder angst had gedaan. Vooral op de middelbare school wordt deze kwaal duidelijk, bij belangrijke toetsen. Faalangst uit zich vaak in twijfel aan eigen kunnen en aan black outs op het moment zelf. 

 

OCS is een stoornis waarbij je handelingen moet verrichten, omdat anders er iets verschrikkelijk fout kan gaan. In erge gevallen is voor alles een ritueel bedacht, maar dit is zeker niet altijd zo. Het uit zich bijvoorbeeld ook heel vaak in bijgeloof, zoals afkloppen of handen wassen. 

 

Vermoedt u nu dat u een van deze stoornissen of angsten heeft? Doe dan een psychologische test. Dan kunt u zien of uw score normaal is, of dat u misschien hulp moet zoeken. Deze hulp kan zijn in de vorm van een POHGGZ, een ondersteuner van een psycholoog of een online psycholoog.

https://drie60.com

Gerelateerde artikelen

Altijd veilig onderweg of aan het werk.

Alles voor je VW vind je bij Paruzzi!

Rijlessen bij jou in de regio