Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

De geschiedenis van de kerstboom

Wie heeft er geen kerstboom tijdens kerst? Bijna iedereen in Nederland heeft een kerstboom in zijn woonkamer staan. Jaarlijks worden er z’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht, dat is een enorm aantal. Maar waarom zetten we een dennenboom op tijdens de kerst en waar komt deze traditie vandaan? In deze blog gaan we voor jou deze vragen beantwoorden.

De kerstboom is afkomstig uit de Germaanse cultuur. Voor de Germanen stond de kerstboom voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. De dennenboom blijft lang groen en daarom werd er door de Germanen deze boom gekozen. Alle andere bomen verloren hun bladeren en kleurde bruin. Omdat de dennenboom altijd zo mooi bleef ter vergelijking met de rest, kozen de Germanen ervoor om deze boom te aanbidden. Op de kortste dag van het jaar zetten de Germanen de groene boom in het midden van het dorp en werd deze versierd door de bewoners. Het versieren van de boom was een teken van het begin van een nieuw seizoen. Een kerstboom met versiering is dus al eeuwen oud!

Pas vanaf de 17e eeuw besloten de Duitsers de boom in het huis te plaatsen. Dit werd voornamelijk gedaan door de rijkere tak van de bevolking. De Duitsers versierden de boom met appels en verwezen naar een Adam en Eva’s dag. Het gebruik van de kerstboom verspreidde snel door Europa en werd overgenomen door de Britse adel.

In de 19 eeuw had de kerstboom pas een plek in de woonkamer van de Nederlanders. Dit kwam door de oprichting van zondagsscholen. Op de zondagsscholen stonden kerstbomen en zo maakte de rest van de Nederlanders ook kennis met een kerstboom in huis. Nu is de kerstboom niet meer uit het huis te denken en heeft iedereen met de kerst een mooie boom in huis. Het versieren van een kerstboom wordt steeds gekker en zo zie je bijvoorbeeld kunst kerstbomen met sneeuw of kant en klare kerstbomen.

https://www.xmasdeco.nl/