Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

Het menselijke lichaam

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit botten die bij elkaar worden gehouden door spieren. Om de botten en spieren heen, zit het grootste menselijke orgaan namelijk de huid. De huid beschermt de botten en spieren maar ook de innerlijke organen. Er zijn veel functies die van belang zijn voor je lichaam waar je waarschijnlijk niet vaak over nadenkt. Bijvoorbeeld haar groei, deze haren beschermen de huid tegen kou en de buitenlucht. De wenkbrauwen en de wimpers hebben ook een belangrijke taak, namelijk zand en stof uit de ogen houden. Eigenlijk heeft ieder deel van het menselijk lichaam een taak, anders zou dat door de evolutie verdwijnen. In de duizenden jaren dat mensen op aarde rondlopen, is er veel veranderd. Zo hebben we geen staart meer, lopen we rechtop en groeit niet overal meer haar. Daarnaast kunnen mensen ook met elkaar communiceren door middel van taal. Dat is anders dan andere soorten dieren. De hersenen zijn ver ontwikkeld bij de mens.

 

Een van de sterkste onderdelen van het menselijk lichaam is de kaak. Je kunt hier zo’n tachtig tot honderd tien kilo gram per vierkante centimeter mee verwerken. Vergeleken met een krokodil is dit niks, aangezien zij ongeveer 1350 kilo gram per vierkante centimeter aan kracht om te bijten hebben. Maar als we terug gaan in de tijd zal je merken dat dit eigenlijk nog steeds niet heel veel is. Een dinosaurus van duizenden jaren geleden had een bijtkracht van wel 8000 kilo gram per vierkante centimeter!

 

Wat wij mensen kunnen door bijten is dus vrijwel niks vergeleken met een dino, maar toch kunnen we er veel mee. Het is wel zeer belangrijk om het gebit regelmatig te laten controleren door een tandarts of orthodontist. Het namelijk zijn dat als je dit nooit laat controleren, je last krijgt van een kaakontsteking en dan moet er een kaakoperatie uitgevoerd worden.

http://orfeokliniek.nl