Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

Geschiedenis van kappers

Het beroep kapper kent een erge lange geschiedenis. Deze geschiedenis gaat zelfs terug tot de oude steentijd, van ongeveer 2,5 miljoen jaar tot 12.500 jaar geleden. In de steentijd dat iedereen dat de ziel van de mens in het haar zat. Wanneer je haar groeide betekende dit dat het kwaad opgebouwd werd. De wijze priesters hadden dan ook de taak om dit kwaad te verwijderen. Het haar werd afgeknipt met scherpe stenen en je was voor een bepaalde tijd weer verlost van het kwaad.

Bij de oude Grieken ging het er wat anders en iets moderner aan toe. Barbieren waren hier erg belangrijk. Soldaten werden namelijk in de strijd aan hun baard van het paard getrokken. Om dit te voorkomen moesten de soldaten natuurlijk om de paar dagen naar de barbier om hun baard af te laten scheren.

De Franse Revolutie ontstond aan het einde van de 18e eeuw, deze had veel te maken met een omwenteling in de politiek. Het werd ook een trend om grote gepoederde pruiken te dragen, voor zowel mannen als vrouwen. Wanneer vrouwen in armoede leefden, lieten zij hun haar knippen bij de kapper. Dit leverde dan weer wat geld op, omdat de pruiken werden gemaakt van dit afgeknipte mensenhaar. De pruiken waren dan ook erg duur en alleen weggelegd voor de rijkere mensen. De mensen die minder te besteden hadden, kochten dan een pruik van paardenhaar of yakhaar. Echter werd er aan het einde van de Franse Revolutie afgezet tegen het dragen van pruiken door de mensen. Er was dus weer veel werk aan de winkel voor de kappers.

Ouderwetse barbiers worden tegenwoordig weinig gezien, maar ze bestaan nog steeds. Je kunt terecht bij dameskapper delft of herenkapper delft of bij gemengde kapsalons. Tegenwoordig laten we ons, met betrekking tot kapsels, ook vaak leiden door bekende personen. Moderne kappers hebben ook te maken met erg veel wet- en regelgeving. Het btw tarief werd namelijk verlaagd voor kappersdiensten, zodat het zwart werken in deze branche tegen gegaan kon worden.

https://www.onekappers.nl/

Gerelateerde artikelen

De luxe woonkamer

Nieuwe corona maatregelen in Belgie

Regel de salarisservice