Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

Veiligheidstips bij het klussen

Bij het klussen staat de veiligheid natuurlijk bovenaan. Weet jij niet zo goed hoe je zo veilig mogelijk te werk kan gaan bij het uitvoeren van je klusjes in en buitenhuis? Met de volgende veiligheidstips kun je ongelukken voorkomen:

Ga altijd na of je gereedschappen voldoen aan alle eisen. Je apparaat moet altijd voldoen aan de vereiste CE-richtlijnen. Deze kun je vinden op het apparaat zelf of op de verpakking. Check ook na of je zaag en stanleymessen scherp genoeg zijn.

Probeer altijd achter je op te ruimen. Na het uitvoeren van elke taak kan er nog weleens wat rommel ontstaan. Als je je werkplek elke keer opruimt, zorg je ervoor dat je nergens meer over kunt struikelen.

Zorg ervoor dat de ruimte waar je werkt goed verlicht is en ook goed geventileerd word. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je goed kunt zien wat je precies aan het doen bent en de ventilatie kan een grote bijdrage leveren aan je gezondheid.

Wanneer je gebruik moet maken van een ladder, omdat je op hoogtes moet werken, moet je ervoor zorgen dat je een ladder gebruikt die een stevige voet heeft. Zorg er ook voor dat je de ladder plaatst op een stabiele ondergrond, zodat de ladder niet gaat wiebelen als je erop gaat staan. Wanneer je op het dak te werk gaat is het belangrijk dat je ladder ongeveer 60 centimeter uitsteekt. Bevestig de ladder ook aan het dak. Probeer al je materiaal naar boven te hijsen, zodat je beide handen vrij hebt en kunt gebruiken wanneer je de ladder gaat beklimmen.

Als je een gasbrander gaat gebruiken wordt het sterk aangeraden om een emmer water bij de hand te houden. Wanneer en als er iets fout gaat, kun je het probleem zo snel oplossen doordat je een emmer met water bij je hebt.

Zorg ervoor dat je goed beschermd bent tijdens het klussen. Draag, wanneer het nodig is, dan ook beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een veiligheidsbril en gehoorbeschermers. Wanneer er ook sloopwerk bij komt kijken is het verstandig om veiligheidsschoenen te dragen met verstevigde neuzen.

Wanneer je boorwerk uit moet voeren, met bijvoorbeeld torx schroeven of gipsplaatschroeven, is het belangrijk dat je altijd recht achter het te boren gat gaat staan. Zorg er ook voor dat je de machine met twee handen vast kan houden.

https://www.bnvtools.nl/