Niets is er zo belangrijk als frisse lucht. Je hebt zuurstof nodig zodat je hersenen goed kunnen functioneren, maar sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van een aandoening aan hun luchtwegstelsel, dan is het heel prettig als de kamer waarin je vertoeft, voorzien is van zuivere lucht zonder irritante stofdeeltjes. Een luchtzuiveraar aanschaffen is dus een belangrijke tool voor een gezonde leefomgeving.
Hoe kan je binnen genieten van een zuivere omgeving? De oplossing ligt hem in een luchtreiniger. Een luchtreiniger doet niets anders dan zo snel mogelijk een grote hoeveelheid vieze stofdeeltjes aan de aanwezige lucht onttrekken. Er zweeft namelijk van alles rond. Denk aan pollen, sigarettenrook, fijnstof maar ook allergenen van huisstofmijten en huisdieren, virussen en bacteriën. Naast het verwijderen van de vervelende stofjes, zorgt een luchtzuiveraar vaak ook voor een neutrale geur en kan het haar en huidschilfers van bijvoorbeeld huisdieren opvangen. Soms is het ook mogelijk om er aromatherapie mee te doen in huis en dus kan u de gezuiverde lucht een natuurlijk aroma meegeven!
Nu werkt echter niet elke luchtreiniger hetzelfde. Afhankelijk van het merk en het model dat je koopt, heeft een luchtzuiveraar andere functies. De kwaliteit hangt hierbij natuurlijk heel erg af van de prijs. Maar hoe koop je nou de ideale luchtzuiveraar? Er zijn eigenlijk een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger.
Hoe groot is de ruimte? Ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe groot de ruimte is waarvan de lucht moet worden gezuiverd (in kubieke meters). Een luchtreiniger heeft namelijk een bepaalde capaciteit lucht dat hij aankan. Een te kleine zuiveraar kan niet alle lucht reinigen waardoor de ongewenste deeltjes in de lucht blijven. Maar een te grote luchtreiniger is zonde van je geld. Meet daarom eerst de ruimte op waar het apparaat komt te staan en kijk vervolgens goed bij de specificaties van luchtreinigers of hij geschikt is voor jouw ruimte of niet.
Wat wil je eigenlijk reinigen?Als je weet wat de capaciteit moet zijn van de zuiveraar, kan je gaan kijken naar wat je nou eigenlijk precies uit de lucht wilt halen. Het hangt van het type zuiveraar en de bijbehorende filter af welke deeltjes hij onschadelijk kan maken.
Luchtzuiveraar met Uv-filterZo kan je bijvoorbeeld een luchtreiniger met Uv-filter kiezen. Dankzij het Uv-licht dat het apparaat afgeeft, worden bacteriën in de omgeving gedood. Het DNA van deze organismen wordt vernietigd.
Luchtzuiveraar met koolstoffilterEen andere optie is een zuiveraar met koolstoffilter. Dit type beschikt over een dikke koolstoffilter met als inhoud actieve koolstof. Deze koolstof zorgt ervoor dat allerlei stoffen zich aan deze filter gaan binden en dus niet meer terug de lucht in kunnen. Luchtzuiveraar met HEPA-filterHEPA is een afkorting die staat voor High Efficiency Particulate Air. Een HEPA-zuiveraar werkt heel exact en kan deeltjes tegenhouden die zelfs maar 0,3 micrometer groot zijn. Dit type reiniger kan de meeste stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht filteren. Echter worden smog, rook en virussen niet altijd even goed gefilterd.
Luchtzuiveraar met ionisatorEen populair type luchtreiniger is die met een ionisator. Alles om je heen bestaat uit ionen, positief en negatief geladen deeltjes. Partikels worden geladen door een ionengenerator in de luchtzuiveraar. Hierdoor wordt een elektrisch geladen aantrekking tot de filter gecreëerd, waar de partikels dan in achter blijven. Dit is ideaal in de strijd tegen pollen, stof, schimmels en sigarettenrook. Het belangrijkste is dat een luchtreiniger tijdens deze fase van lucht reinigen geen ozon produceert!
Luchtzuiveraar met fotokatalytische oxidatieEr bestaan ook luchtzuiveraars welke uitgerust zijn met een filterfase van fotokatalytische oxidatie. Dit is een reactie tussen UV-licht en titaniumdioxide en een interactie met waterdamp. Hierdoor worden schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt.
Luchtzuiveraar met waterfilter Zo’n uitvoering staat ook gekend als luchtwasser. U kan zo’n toestel ook aankopen als hybride toestel inclusief ingebouwde HEPA-filter. Het fijne hieraan is de ingebouwde hygrometer en de mogelijkheid om te droge ruimtes in de wintermaanden te bevochtigen. Dit is goed voor de gezondheid en uw meubilair (alles wat hout is, lijdt enorm aan te droge luchtvochtigheid met schade tot gevolg).
Doe goed je researchDaarbij zijn er nog een aantal kleine dingen waarin luchtzuiveraars onderling verschillen, zoals bijvoorbeeld het feit of de filter wel vervangbaar is of niet. Vaak zijn de duurdere modellen beter. Ze hebben een hogere capaciteit, betere reinigingskwaliteit en hebben meer opties en mogelijkheden alsook een langere garantieperiode. Een luchtzuiveraar aanschaffen die past bij uw situatie en klachten kan complex zijn. Let vooral goed op welke functies je graag zou willen zien en vergelijk onderling een aantal modellen en merken met elkaar. Wenst u professioneel luchtreinigeradvies, vrijblijvend en snel? Bezoek dan we website van Luchtreinigeradvies via de link hierboven.
|