Ferreavalves
Image default
Recreation / Autos

Grote karper, klein aas

Langs de waterkanten zijn veel karpervissers standaard aan het vissen met boilies. Niet onlogisch, want de sportviswinkel staat vol met potten en zakken boilies. Maar is dat eigenlijk wel zo logisch? Karper is echter veel makkelijker te verleiden en te vangen als gevist wordt met meer natuurlijk aas. Nu is het natuurlijk wel lastig om kleine slakjes, driehoeksmossels of muggenlarven aan de haak te zetten. Wel heeft veel het aas van de karper iets gemeen, en dat dit dat het klein is. Een enkele uitzondering is bijvoorbeeld zwanenmossels en onze boilies. 

 

Is het niet logisch dat we wat vaker kiezen voor kleiner aas? Is het dan ook niet zo dat er meer karper op de kant komt met kleinere boilies van 14mm of kleiner? Wellicht iets om over na te denken de volgende keer als je aan de waterkant bent. Onderstaande enkele aassoorten die je als afwisseling in kunt zetten.

 

Duivenvoer

Voor ongeveer €15 kan je 20 kilo gedroogde voer kopen. Dit gedroogde voer bestaat uit zaden, bonen, mais en ander goeds voor de karper. Dit duivenvoer kan je niet direct inzetten!! Je zult dit minimaal een dag moeten laten weken, want als het in contact komt met water dan zal het enorm uitzetten. Dit kan ook gebeuren in de maag van de karper, waar er verhalen zijn dat karper sterft door het klappen van de maag.

Start met bereiden met kokend water, wat je eenvoudig over het gedroogde voer heen gooit. Laat dit staan op een warme plek om het wellen van het aas goed op gang te brengen. Na een dag heb je duivenvoer dat voldoende zacht is om met een boilienaald op de hair te kunnen zetten. Dan zal het niet tot nauwelijks uitzetten, waardoor een karper geen schade kan ondervinden. 

 

Wormen

Altijd handig om een doosje wormen in je viskoffer mee te nemen. Het is aas dat je zowel met een dobber, als met vastlood aangeboden kan worden. Zoek maar eens de kebab-rig op… Hiermee zijn enorm veel grote karper gevangen. Dit is wel ingezet op wateren met een relatief lage bezetting witvis, want het kan ook van de hair gegeten worden. Mocht er veel witvis aanwezig zijn, dan is het verstandig elk half uur in te halen en het aas te checken. 

 

Kikkererwten

Kikkererwten zijn zowel in een gedroogde vorm als in voorgekookte versies verkrijgbaar in de supermarkt. Het mooie van dit aas is, is dat het makkelijk kruiden of flavours zal opnemen. Zeker bij de gedroogde versie kan met kokend water en flavour een heel specifiek aas gemaakt worden, wat een echte killer kan zijn op jouw water. Als flavour kan je eens de Aziatische hoek van de supermarkt kunnen afstruinen. Hier zijn veel verschillende alternatieven te bedenken, zoals vissaus, curries en kruidenbuiltjes.  

 

https://www.sportvisgigant.nl/