Ferreavalves
Image default
Dienstverlening

Je wilt klussen maar je weet niet welk klimmateriaal je moet gebruiken. Hier vind je de antwoord op

ben je van plan om te gaan werken aan je woning. Wil je bijvoorbeeld de buitenkant van je woning opnieuw verven of juist voor het eerst. Of misschien wil je simpelweg je ramen schoon gaan maken. Wat je ook wilt gaan doen, wat belangrijk is is dat je precies weet wat van gereedschap en uitrusting je nodig hebt. Een punt waar vooral op gelet moet worden is dat je wel veilig genoeg bent. Dat houd in dat je ervoor moet zorgen dat je veilig staat op de hoogtes dat je gaat werken. Maar wat is handig en waarom dat zo is krijg je hier te weten.

Wat gaat er moeten gebeuren en wat heb je ervoor nodig

het eerste wat je nodig hebt is het uitvoeren van een RI&E. Dat staat voor Risico inventarisatie & Evaluatie. Dit is iets wat verplicht is voor alle werkgevers die werk doen in de bouw. Dit is een wet en moet altijd gevolgd worden. Deze RI&E wordt eerst gecontroleerd door de SZW, wat staat voor Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Daarnaast zal er ook gevraagd worden naar een arbobeleid gevraagd worden. Deze RI&E zorgt ervoor dat je inzicht krijgt op de risico’s en gevaren dat aanwezig kunnen zijn voor de werknemers in kwestie. Zo weet je of de uitrusting wat je gaat gebruiken goed genoeg is en kwalificeert voor de klus dat jij wilt klaren. De juiste materiaal kan je identificeren door deze stappen te volgen: Stahoogte. De stahoogte houdt in dat de rolsteiger dat je gebruikt op een hoogte is dat veilig is om te gebruiken. Als je op een hoogte zit van 5 meter dan is een trap of ladder niet meer een optie en moet je voor een stieger gaan. Een rolsteiger is over het algemeen een stuk veiliger omdat het in tegenstelling van een trap en ladder bescherming heeft om niet naar beneden te vallen. Een rolsteiger heeft namelijk buizen dat de weg om te vallen blokkeren. Zo is er zo goed als geen kans om te vallen terwijl als je zo hoog gaat staan met een trap of ladder je helemaal niet veilig staat en ongebalanceerd. Het volgende punt waar je op moet letten is de statijd per project en individuele staduur. Dit geldt niet voor een rolsteiger vanwege dat het veiliger is maar het gaat om de tijd dat je staat op een trap of ladder. Op een gegeven moment verlies je een bepaalde concentratie dat je nodig hebt om je werk te maken en tegelijkertijd veilig kunnen blijven staan.

Als je met een ladder werkt is dat tijd dat je erop mag staan niet meer dan 2 uur. Voor een trap is de tijd dat je erop mag staan 4 uur. Wanneer je individueel te werk gaat mag je niet langer dan 1 uur op een ladder en op een trap niet meer dan 2 uur. Met overleg is dit nog te veranderen. Met een ladder kan je met overleg de tijd tussen 2 en 4 uur overleggen. Met een trap is het mogelijk om 4 tot 6 uur lang te kunnen werken. een ander punt waarop wordt gelet wordt is de hoeveelheid kracht wat je gebruikt op de verschillende klimmaterialen. Dit houdt de hoeveelheid kracht in dat je gaat moeten gebruiken met de werkzaamheden dat je gaat doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat boren. Wanneer je onder de 50N moet werken kan je nog steeds werken met een trap of ladder, wanneer het tussen de 50 N en 100 N is kan nog steeds op een trap of ladder gewerkt worden, maar met overleg. Alles boven de 100 N moet met een rolsteiger gedaan moeten worden. Wanneer je gereedschap of materiaal wilt omhoog tillen zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten. Bij een trap of ladder mag je niet boven de 10Kg omhoog tillen. Voor alle andere dingen dat boven de 10Kg zijn is een rolsteiger een goede optie. Maar er zijn nu ook solar liften die kunnen helpen met het transporteren van objecten. We zijn er bijna. De volgende punt is hoeveel reikwijdte je hebt. DIt houd de afstand in dat je jezelf gaat uitrekken op een ladder of trap. Zowel voor een ladder als voor een trap is de reikwijdte dat je mag uitvoeren een armlengte en niet meer. Met een rolsteiger sta je veiliger maar het geldt nog steeds hetzelfde als voor een trap of ladder. Het verschil is dat je veel makkelijker een rolsteiger kan uitbreiden met een uitwijkconsole om plekken te kunnen bereiken dat normaal gesproken moeilijk te bereiken zijn.

Met een uitwijkconsole is  het namelijk mogelijk om je rolsteiger een extra platform te geven waar je op kan werken. Het laatste punt waar op gelet moet worden is de windkracht op schaal van Beaufort. Het is belangrijk om altijd eerst naar de weersvoorspelling te kijken wanneer je een bepaalde dag wilt gaan werken met klimmateriaal. Het is namelijk zo dat de windkracht ook een aandachtspunt is. Wanneer de windsnelheid boven de 14 m/s is mag je helemaal niet klimmateriaal gebruiken. Dat is windkracht 6 op schaal van Beaufort. Aan de andere hand mag je met windkracht 6 wel nog steeds werken op een rolsteiger. Het verschil is dat je een rolsteiger wel gaat moeten verankeren. Zodat het object goed gebalanceerd is en er zo min mogelijk kans is op risico.

Is het mogelijk om het zelf te doen en is het moeilijk om de beginnen

Het is zo dat als je een vergunning hebt voor bouwwerk dat iedereen het kan doen. De punten dat je net hebt gelezen klinken misschien ingewikkeld maar als je de stappen een voor een volgt wordt het geen probleem voor jou om de klussen te doen dat jij wilt doen! Daarbij is het ook nog zo dat je op internet een handleiding kan vinden met wat je precies moet doen om alles klaar te zetten wat jij nodig hebt.