Ferreavalves
Image default
Auto's en Motoren

Hoe werkt een rijexamen? Alles wat je moet weten!

Een rijexamen is een spannend moment voor elke aspirant autocoureur. Oké, wellicht niet autocoureurs, maar voor ons normale gepeupel is het wél spannend. Het is de laatste stap richting het krijgen van je rijbewijs en het genieten van de vrijheid van autorijden. Maar hoe werkt een rijexamen eigenlijk? In dit artikel nemen we je mee door de dingen die je zoal kan verwachten wanneer je voor het eerst op gaat voor je rijexamen! Lees verder om te ontdekken hoe je je het beste kunt voorbereiden en wat je kunt verwachten op jouw grote dag.

Theoriecursus en je examen

Voordat je überhaupt aan het rijexamen kunt beginnen, is het belangrijk om je theorie van de verkeersregels en -borden te testen. Er zijn eindeloos veel online tools die je hierbij kunnen helpen. Van online cursussen tot gewoon websites. Een van de moeilijkste delen qua theorie is gevaarherkenning. Wil je weten hoe je dit kan acen? Lees dan hier een paar tips om gevaarherkenning met gemak te halen!

Voertuigcontrole

Het praktische rijexamen begint met een voertuigcontrole. Je moet laten zien dat je weet hoe de auto werkt. Het kan voorkomen dat ze de motorkap opengooien en je wat moet aanwijzen of dat je iets moet aanwijzen binnen de auto. Bijvoorbeeld, je kan de vraag krijgen waar je de olie nakijkt etc. Ook laten ze je van een afstand een kenteken oplezen, om zo je zicht te testen.

Verkeerssituaties

Tijdens het examen word je beoordeeld op je rijkunsten in verschillende verkeerssituaties. Denk hierbij aan het rijden op de openbare weg, het veilig naderen van kruispunten, het maken van bochten en het inhalen van andere voertuigen. Het is belangrijk om hierbij de verkeersregels goed toe te passen. Blijf hier ook vooral overdreven bij scannen door je hoofd te bewegen. Een normaal persoon gebruikt enkel hun ogen, maar dit zal een examinator nauwelijks zien. In principe is je afrijden een show voor een sadistische examinator, succes.

Bijzondere manoeuvres

Naast je rijgedrag worden bijzondere manoeuvres ook getest. Hierbij moet je denken aan het uitvoeren van een parkeermanoeuvre, een omkeeropdracht en het achteruitrijden in een rechte lijn. Deze manoeuvres laten zien hoe goed je de controle over het voertuig hebt en of je veilig kunt handelen in lastige situaties.

https://www.autotheorie.nl/tips-om-gevaarherkenning-examen-te-halen/