Ferreavalves
Image default
Winkelen

Hoe kies je de beste daglichtlamp?

Lichttherapie is een van de behandelingen voor seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) – een soort seizoensgebonden stemmingsstoornis waardoor mensen zich eenzaam, depressief of geïsoleerd voelen en die meestal toeslaat tijdens de koude, donkere wintermaanden. Studies suggereren dat blootstelling aan helder licht van een speciale lamp of lichtbox kan helpen om het zonlicht te compenseren dat je van nature niet krijgt wanneer de dagen korter worden of je binnen zit.

Daglichtlampen zijn helderder dan uw gemiddelde lamp; ze moeten licht leveren van 10.000 lux (ongeveer 20 keer meer dan gewone binnenverlichting).

Niet alleen zal het opvangen van hun kunstmatige stralen gedurende ongeveer 20 tot 60 minuten mogelijk helpen om de symptomen van SAD te verlichten, maar het kan ook een betere omgeving creëren om vanuit huis te werken. Veel huizen hebben niet de grote, onbelemmerde ramen die je in kantoren ziet, maar deze kleine dozen zorgen ervoor dat uw ruimte die heldere, zonovergoten ruimtes nabootst voor een minder slaperige ambiance.

 

Wat u in een lichttherapielamp moet zoeken

Instelbare instellingen: Als variatie voor u belangrijk is, kunt u beter kiezen voor een lamp met meerdere instellingen. Instelbare dim- en helderheidsinstellingen maken een veelzijdig gebruik mogelijk, ongeacht het tijdstip van de dag, de locatie of het seizoen.

Vorm: Als u een lamp zoekt die u gemakkelijk kunt inpakken voor werk of vakantie, bent u beter af met een dunne en rechthoekige lamp die compleet is met een afneembare of ombouwbare standaard. Als u al een vaste plek voor de lamp in gedachten heeft, moet u misschien rekening houden met details als stevigheid, gewicht en vorm. Sommige opties zijn het meest geschikt voor vlakke oppervlakken, terwijl andere meer aanpassing vereisen om op ooghoogte te blijven.

Lichtintensiteit: Hoewel de lux, of maat voor de lichtintensiteit, van lichttherapielampen kan variëren, bieden de meeste doorgaans een helderheid van 10.000 lux. Onderzoek wijst uit dat verlichting binnenshuis over het algemeen 100 lux oplevert, terwijl dat op een zonnige dag 50.000 lux is.

Meer geavanceerde modellen kunnen meerdere helderheidsinstellingen hebben of een zonsopgang- of zonsondergangmodus voor geleidelijke aanpassingen aan dag- of nachttijd. Andere noemenswaardige kenmerken waarnaar u kunt zoeken zijn flikkereductietechnologie, anti-verblinding en niet-wit licht, die allemaal gunstig zijn als u gevoelig bent voor licht.

Misschien hebt u ook een voorkeur voor LED-lampen boven fluorescentielampen vanwege hun energiezuinigheid en langere levensduur.

Timer: Als uw lamp geen ingebouwde timer heeft, moet u elke sessie handmatig timen om mogelijke verbranding en overmatige blootstelling aan de zon te voorkomen.

Volg de instructies van uw arts en de fabrikant van de lamp over de aanbevolen frequentie en duur van het gebruik. Afhankelijk van uw specifieke geval en symptomen kan dit variëren van 30 minuten ’s ochtends tot 10 minuten ’s middags en twee uur ’s avonds. 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/daglichtlamp/