Ferreavalves
Image default
Onderwijs

De leukste workshops op school

Publieksfavorieten

Wat zijn de allerleukste workshops op school? Aan de ene kant is dat natuurlijk helemaal niet aan ons om te bepalen, maar aan de andere kant organiseren wij wel al jarenlang de meest uiteenlopende kunstzinnige workshops door heel Nederland. Op basisscholen die willen dat hun leerlingen vroeg kennismaken met kunst en cultuur en op middelbare scholen in het kader van Culturele Kunstzinnige Vorming. Dat dit de allerleukste workshops zijn kunnen wij misschien niet claimen. Maar we kunnen wel zeggen dat het onderstaande lijstje bestaat uit een aantal actuele publieksfavorieten.

Als echte rappers

Zowel op de basisschool als op de middelbare school zijn leerlingen in de ban van rapmuziek. Leerlingen zijn dan ook vrijwel zonder uitzondering enthousiast als wij een echte rapper meebrengen die hen leert hoe zij – net als hun eigen muziekhelden – een kunstwerk kunnen maken van ritme en woorden. Natuurlijk dagen we de leerlingen ook uit om het eindresultaat te performen. En dat levert prachtige momenten op: van geboren rappers die ineens hun talent ontdekken tot verlegen leerlingen die tegen hun eigen verwachting in ineens hun verhaal durven te delen.

Virtual reality

Wie denkt dat je kunst en techniek niet samen kunt brengen in de klas, heeft nog een hoop te ontdekken als het gaat om de nieuwste onderwijsmogelijkheden. Zo is het tegenwoordig heel goed mogelijk om met eenvoudige apparatuur een VR-film te maken. Gewoon, in het klaslokaal. De leerlingen schrijven en spelen hun eigen script en kijken daarna met een speciale bril hun eigen creatie terug, terwijl het lijkt alsof ze er middenin staan. Is het magisch? Welnee, het is techniek. Maar vóelt het magisch? Absoluut!

Free running

Steeds jonger hebben leerlingen volgeplande agenda’s en sociale media zorgen er meer dan ooit voor dat ze de hele dag door geconfronteerd worden met hoe dingen wel of niet ‘horen’. Free running is een combinatie van dans en acrobatiek waarbij leerlingen zo simpel mogelijk van A naar B moeten bewegen en waarin obstakels geen hindernissen zijn maar materiaal om mee te werken. Een supermooie tegenhanger van natuurlijk bewegen voor een overprikkeld brein.

https://www.kleinkunstig.nl