Ferreavalves
Image default
Aanbiedingen

De beste tips om beter en sneller te slapen

Slaap is enorm belangrijk om fatsoenlijk te kunnen functioneren de volgende dag. Dat weet iedereen in principe wel. Een goede nachtrust is één van onze belangrijkste primaire behoeftes. Wist je dat veel mensen niet tevreden zijn over hun nachtrust? 63% van de mensen geeft aan beter te willen slapen.

Een gezin en huishouden moet onderhouden worden. Kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met huiswerk. Wij leven in een maatschappij waar hoge druk wordt gezet op veel mensen. We werken, presteren en werken nog meer. Als we dit niet doen, kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering etc. niet betalen. Allemaal elementen die er toe leiden dat wij maar door en door en door gaan. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager.

Beter in slaap vallen

Het heet ook wel diepe slaapfase en REM-fase. Het lichaam en de hersenen kunnen alleen herstellen wanneer ze zich in een diepe slaap verkeren. Om beter in slaap te kunnen slapen is het van belang dat het lichaam rust en een gevoel van veiligheid ervaart. Maar hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Daar is toch helemaal geen tijd voor?

Mogelijke gevolgen van niet genoeg slaap

Niet voldoende slaap is nadelig voor prestatiedrang op het werk én op school. Het is gebleken dat onvoldoende slaap kan resulteren in slecht cognitief functioneren en gedragsproblematiek. Daarnaast is het inmiddels ook al wetenschappelijk bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op chronische vermoeidheid, burn-out, obesitas, dementie, diabetes, kanker en depressie.

Tips voor een fijne nachtrust

  1. Blijf actief gedurende de dag. Geef jouw lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.
  2. 66% drinkt cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren. Bestudeer je voeding eens. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de cafeïne en alcohol maar beter aan de kant schuiven. Beide hebben ze nadelige gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan.
  3. Bouw voor jezelf een mooi rustgevend avondritueel op. Maak zeker dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem bijvoorbeeld lekker een warme douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringsdeken of verzwaringskussen.
  4. Allereerst moet je zorg voor een vast slaapritme. Bestudeer zelf hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
  5. Wist je dat ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed neemt?  Dit is niet slim. Deze beeldschermen verhogen namelijk je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit wilt verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt.

Effecten van een verzwaringsdeken op slaap

Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken of een verzwaringskussen? Wanner je niet over voldoende tijd beschikt voor een rustig avondritueel of  juist zo energiek bent dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat bewegen door de dag heen. Dan heeft SensoLife misschien wel een oplossing voor jou! Dit zijn producten met extra gewicht. Door het gewicht wordt er meer druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam. Denk hierbij aan je pezen, gewrichten en spieren. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving vertrouwd is en je lichaam in voldoende rust kan verkeren.

Hulpmiddelen van SensoLife

Bij SensoLife wordt er samen gekeken naar het perfecte gewicht van de verzwaring, dat past bij de gebruiker. Ook is er keuze uit allerlei verschillende soorten maten en kleuren. Zo kan jij zelf een verzwaringsdeken kiezen die perfect past in jouw of bijvoorbeeld jouw kind haar slaapomgeving, wat het slapen net weer dat beetje aangenamer maakt. SensoLife biedt onder andereverzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaringskussens en verzwaarde slaapzakken aan op maat.