Ferreavalves
Image default
Sport

Sporten in teamverband voor kinderen, doen?

Kinderen barsten nog van de energie. Als ouder probeer je dat te kanaliseren door ze bezig te houden. School helpt natuurlijk maar kinderen moeten ook op andere manieren hun energie kwijt. Veel ouders kiezen er daarom voor om hun kind op een sport te doen. Sommige ouders kiezen welke sport ze gaan doen, andere laten het kind zelf kiezen. Voor beide is wat te zeggen. Een andere belangrijke overweging: kies je voor een teamsport of een individuele sport voor je kind? Ook deze beide keuzes hebben hun voors en tegens. In dit artikel meer informatie om je te helpen bij het maken van je keuze zodat je kinderen zoveel mogelijk plezier halen uit beweging. Want daar hebben ze op latere leeftijd profijt van!

De voordelen van individuele sporten voor kinderen

Wanneer je merkt dat je kind van nature al erg competitief is en overal de beste in wilt zijn, is het misschien een goed idee om voor een individuele sport zoals, judo, paardrijden of atletiek te gaan. Het kind krijgt dan de kans om zich te specialiseren in een sport en hoe meer medailles en sportbekers hij of zij wint, des te leuker ze het vinden. Pas wel op dat competitief gedrag niet ten koste gaat van sportiviteit. Dat betekent ook dat je als ouder op moet letten dat je kind een tegenstander altijd respecteert. Een waardevolle les voor later!

Sociale ontwikkeling met teamsporten voor kinderen

Teamsporten als voetbal, hockey en volleybal zijn altijd al populaire sporten geweest onder zowel kinderen als volwassenen. Door in een team te spelen leren kinderen samenwerken en doen ze bovendien nieuwe contacten op onder leeftijdsgenootjes. Het gevaar van de wij-zij cultuur ligt hier wel altijd op de loer. ‘Wij zijn beter dan zij’ hoor je vaak. Op zich niets mis mee natuurlijk maar het creëert ook de illusie dat de ander dus ‘minder’ is. Door sportiviteit te stimuleren, bijvoorbeeld door een wisselbeker of kampioensschaal te kopen die ieder jaar naar een andere team gaat, dat de prijs dan weer netjes moet onderhouden, voorkom je deze trend.,