Ferreavalves
Image default
Woning en Tuin

3 dingen die een makelaar doet

Een verkoopmakelaar zorgt ervoor dat je huis goed te koop staat en beschermt jouw belangen als verkoper. Hij of zij regelt alles voor je, van het promoten van je huis tot aan de sleuteloverdracht. Dit bespaart tijd en zorgt voor minder stress, want er komt veel kijken bij het verkopen van een huis. Maar wat doet een makelaar in Den Haag precies voor jou?

Adviseren

Een belangrijke taak van een makelaar is het geven van deskundig advies over de vastgoedmarkt. Voordat je een huis koopt of verkoopt, moet je weten wat het waard is. Hier komt de kennis en ervaring van de makelaar goed van pas. Voor de makelaar bij je thuis komt, doet hij of zij eerst grondig vooronderzoek. Dit houdt in dat hij kijkt naar gegevens van je huis in het Kadaster en naar verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in je buurt. Tijdens een eerste gesprek kijkt de makelaar naar de locatie en de staat van je huis. Met al deze informatie kan de makelaar een goede strategie maken om je huis succesvol te verkopen.

Onderhandelen en begeleiden

Een andere belangrijke taak van een makelaar is om voor jou te onderhandelen als je je huis verkoopt. Als er geïnteresseerde kopers zijn die een bod doen, leidt de makelaar deze onderhandelingen. Dit gaat niet alleen over de prijs, maar ook over de verkoopvoorwaarden. De makelaar geeft advies aan de verkoper en praat met de kopers. Zo worden problemen of vragen snel opgelost. Het opstellen van het koopcontract is ook een belangrijke stap. De makelaar zorgt dat alle afspraken goed in het contract staan. Dit gaat om persoonlijke gegevens van zowel koper als verkoper en alle gemaakte afspraken. De makelaar helpt ook bij het regelen van het definitieve energielabel voor het huis.

Faciliteren van de transactie

De taak van een makelaar stopt niet bij het ondertekenen van het koopcontract. Voor de sleuteloverdracht regelt de makelaar een laatste inspectie met de koper en verkoper. Tijdens deze inspectie checken ze of het huis nog in dezelfde staat is als afgesproken. Na een geslaagde inspectie wordt de overdracht bij de notaris gepland. Daar zijn alle betrokkenen bij om de nodige documenten te tekenen. Hier wordt ook de betaling aan de makelaar voor zijn werk geregeld.