Ferreavalves
Image default
Dienstverlening

Corona boetes: bedragen en aanvechten

Als u zich niet houdt aan de regels die het kabinet heeft gesteld om corona zoveel mogelijk te bestrijden, dan riskeert u een boete. Zo kunt u bijvoorbeeld een boete krijgen voor het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimtes of openbaar vervoer, voor het niet houden van anderhalve meter afstand of voor het organiseren van een feest.

Hoogte van de boetes

Uiteraard hangt de hoogte van de boete af van de maatregel die u overtreedt. Voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer kunt u een boete krijgen van € 95. Heeft u zelf corona of bent u in contact geweest met iemand die corona heeft en gaat u niet in quarantaine? Dan kan het zelfs zo zijn dat u een boete krijgt van € 339. Als de zaak nog ernstiger is, zoals bij het niet naleven van de quarantaineplicht in combinatie met het tonen van een nepverklaring, dan kan de officier van justitie u een taakstraf geven of een nog hogere boete. Bij herhaling van dit soort handelingen of bij ernstige zaken kan er ook een strafrechter worden ingeschakeld.

Niet eens met de corona boete: wat kan ik doen?

U kunt uw corona boete aanvechten als u het niet eens bent met de boete. Dit kan worden gedaan via bezwaar of verzet, afhankelijk van het type boete.

Boete quarantaineplicht aanvechten

Als u een boete van de burgemeester heeft gekregen voor het overtreden van de quarantaineplicht, dan is het mogelijk om schriftelijk bezwaar maken. Als u schriftelijk bezwaar maakt, moet u de boete wel gewoon op tijd betalen.

Verzet strafbeschikking

Als u een strafbeschikking heeft gekregen van de officier van justitie, dan kunt u protesteren door ‘in verzet’ te gaan. In dat geval moet u de boete niet betalen, want dan geeft u aan dat u akkoord gaat met de boete.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/corona-boete-aanvechten/